fbpx
Trygg Bil
4,6 / 5,0 Google
4,6 / 5,0 Google
Trygg Bil

Byta däck

Däckbyte, även kallat hjulskifte ibland, är något som du behöver utföra två gånger per år. Våra tekniker hjälper dig att byta mellan sommar- och vinterhjul, snabbt, säkert och prisvärt.

Däckhotell

Vet du inte var du ska förvara dina däck? Med vårt däckhotell får du mer plats över. Smidigt & enkelt lämnar du dina däck hos oss och så tar vi hand om resten.

Kom till oss när det är dags för däckbyte

Våra tekniker erbjuder snabb, säker och prisvärt däck och- hjulskifte mellan sommar- och vinterdäck samt bekvämt däckhotell för att förenkla hjulhanteringen varje säsong.

Däckbyte

Datum för däckbyte

Inför varje säsong dyker frågan upp; när ska man byta däck på bilen? Det finns några regler och datum som är bra att känna till och ha koll på, så du vet att du kör med rätt däck. Om du inte följer reglerna kan det hända att du få böter. Transportstyrelsen har bestämt att din bil måste ha vinterdäck från 1 december – 31 mars om vädret säger att det förväntas bli vinterväglag eller om vinterväglag råder. Reglerna för sommardäck säger att din bil måste ha sommardäck från 15 april om det inte råder vinterväglag på vägarna.

Däckhotell nära Nacka, Tyresö och Haninge

Vet du inte var du ska förvara dina däck? Med vårt däckhotell får du mer plats över. Smidigt & enkelt lämnar du dina däck hos oss och så tar vi hand om resten.

Vinterdäck

● Lagkrav och tidpunkt: Enligt lag är det obligatoriskt att använda vinterdäck under perioder med vinterväglag, vanligtvis mellan 1 december och 31 mars. Se till att ha dina vinterdäck på plats i god tid.

● Mönsterdjup: Kontrollera att mönsterdjupet på dina vinterdäck är tillräckligt för att säkerställa bra grepp på snö och is. Det rekommenderade djupet är minst 3 millimeter.

● Däcktryck: Regelbundet kontrollera däcktrycket för att säkerställa optimal prestanda och säkerhet på vintervägarna.

● Skick: Inspektera dina vinterdäck regelbundet för slitage och eventuella skador. Vid behov, ta hjälp av experter för däckskifte i Tyresö för att
säkerställa att dina vinterdäck är i toppskick inför säsongen.

Sommardäck

● Säsongsanpassning: Sommardäck är optimerade för att ge bästa grepp och köregenskaper under varmare förhållanden och på torra vägar.

● Mönsterdjup: Se till att mönsterdjupet på dina sommardäck är tillräckligt för att hantera vattenavledning och ge optimalt grepp. Enligt lag bör mönsterdjupet vara minst 1,6 millimeter.

● Däcktryck: Håll ögonen på däcktrycket och se till att det är korrekt enligt tillverkarens rekommendationer för att säkerställa jämn slitning och bästa prestanda.

● Inspektion: Regelbundet inspektera dina sommardäck för eventuella skador eller slitage och byt ut dem vid behov för att säkerställa säkerheten på vägen.

Vilket pris har ett däckbyte?

Trygg Bils pris för däckbyte/hjulskifte fr.

0:-

Vilket pris på däckhotell?

Vårat pris för däckhotell fr.

0:-

Frågor och svar

När ska man byta till vinterdäck på hösten?2024-02-02T16:48:18+02:00

I Sverige måste man byta till vinterdäck om det råder vinterväglag. Enligt lag måste man ha vinterdäck mellan den 1 december och den 31 mars om det är eller befaras bli vinterväglag. Vinterväglag anses föreligga om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är dock tillåtet att använda vinterdäck, oavsett om de är dubbdäck eller dubbfria, även utanför denna period om det är eller förväntas bli vinterväglag.

Det är viktigt att notera att det inte finns ett exakt datum för när man ska byta till vinterdäck på hösten, eftersom det beror på väderförhållandena. Därför är det klokt att hålla ett öga på väderprognosen under hösten och byta till vinterdäck i god tid innan det första snöfallet eller innan temperaturen sjunker till under 0 grader Celsius, för att försäkra sig om att man kör lagligt och säkert.

Vad kostar däckhotell?2024-01-25T11:34:20+02:00

Vårt däckhotell hos Trygg Bil kostar fr. 349kr

När ska man byta till sommardäck på våren?2024-02-02T16:39:31+02:00

‍Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december – 31 mars. Valet av när man ska byta däck på våren till sommardäck kan även variera beroende på de lokala väderförhållandena och de specifika kraven i din region. Generellt sett, när temperaturen stiger och risken för snö och is minskar, är det lämpligt att överväga att byta från vinterdäck till sommardäck. Många förare väljer att göra detta någon gång i april (om väderförhållandena tillåter) för att optimera prestanda och säkerhet i de mildare vårväglagen.

Vid vilket mönsterdjup ska man byta däck?2024-01-25T11:34:26+02:00

Enligt lagstiftningen bör man överväga att byta däck när mönsterdjupet når 1,6 millimeter för sommarväglag. För vinterväglag gäller att mönsterdjupet bör vara minst 3 millimeter för lätta fordon och personbilar samt minst 5 millimeter för tunga fordon. Att hålla dessa rekommendationer i åtanke hjälper till att säkerställa adekvat grepp och prestanda på vägen, särskilt under olika väderförhållanden.

När ska man byta däck?2024-01-25T11:34:29+02:00

Datumet för däckbyte varierar och beror på väderförhållandena samt lagstiftningen. Generellt sett byter man till vinterdäck när temperaturen är 7 grader Celsius eller lägre och övergår till sommardäck när det blir varmare.

 

Enligt lag bör man byta till vinterdäck under tidsperioden 1 december till 31 mars när det råder vinterväglag. Användning av dubbdäck är tillåten från 1 oktober till 15 april. Det är dock förbjudet att använda dubbdäck mellan 16 april och 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag. Det är viktigt att följa dessa tidsramar och anpassa däcken efter väderförhållandena för optimal säkerhet och laglig överensstämmelse.

Vad är det för skillnad på hjulskifte och däckbyte?2024-01-25T11:34:32+02:00

Har du koll på vad som är skillnaden mellan hjulskifte och däckbyte? Däcket är det svarta gummit som kör på vägen. Hjulet är ett samlingsnamn för däcket som sitter på den runda fälgen, alltså däck och fälg. Ett hjulskifte innebär att man byter hela hjulet på bilen, inklusive däck och fälg. Ett däckbyte är samma sak som att endast byta det svarta gummit. Det kan vara bra att känna till skillnaden mellan dessa olika begrepp. I vardagligt tal är det vanligt att säga att man ska byta däck på sin bil, men det man egentligen menar man ska göra ett hjulskifte. När du byter däck hos oss kollar våra kunniga tekniker att dina däck har ett godkänt mönsterdjup och justerar rätt lufttryck. Vi erbjuder även tilläggstjänster där vi kan se över balanseringen av däcken och fixa rätt hjulinställning.

Boka tid hos oss när det är dags för däckbyte för din Volkswagen, ŠKODA, SEAT eller CUPRA. Vi har många års erfarenhet och du kan känna dig trygg med att du får den bästa servicen när du lämnar in din bil till oss. Boka en tid i vårt bokningssystem, smidigt och enkelt. Eller kom in till oss så hjälper vi dig.

Go to Top